En gruppe mensker med hjelm inne på et industriområde ved sjøen

Bildetekst: Shell, Lyse og Eviny har besøkt en rekke norske verft og havner for å finne mulige samarbeidspartnere for utbygging av havvind på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Her fra et besøk på Hanøytangen på Askøy. Foto: Jarle Hodne, Eviny.

Besøker verft langs hele kysten

Nye jobber er en viktig ambisjon i den norske satsingen på havvind. Shell, Eviny og Lyse har kartlagt norsk industri og besøkt en rekke verft langs hele kysten.

– Vi ønsker god innsikt i hva verftene kan bidra med av kompetanse og hvilken kapasitet de har. Samtidig forteller vi om våre planer og hvilke behov vi har, sier Fredrik Celius, prosjektleder i Shell.

Et av de første verftsbesøkene var til Semco Maritime Hanøytangen (bildet) på Askøy. I løpet av det siste året har Shell, Lyse og Eviny vært innom et titalls norske verft og leverandørindustri langs hele kysten på Sør-Vestlandet.

Shell, Lyse og Eviny har skapt nye jobber i Norge i mer enn hundre år. Vi er pionerer i Norge på olje- og gass, kraftproduksjon og strømnett. Vi har vært med på å bygge opp leverandørindustrien, og nå vil vi bidra til å omstille den. ​

– I dag er ikke flytende havvind lønnsomt verken i Norge eller andre deler av verden. Men det vil bli lønnsomt når teknologien modnes, og vi kan serieprodusere vindturbinene i et stort antall. Shell, Lyse og Eviny ønsker å videreutvikle havvind sammen med norsk leverandørindustri, slik at også flytende havvind blir konkurransedyktig. Målsettingen er at vi skal kunne ta med oss det vi utvikler her i Norge ut i verden, slik Shell har gjort før innenfor petroleumsindustrien, sier Celius.

Industrigruppe til Askøy med planar om havvind-industri (bt.no)