Sørlige Nordsjø
Havvind vil endre det norske energisystemet
Shell, Lyse og Eviny vil aktivt vurdere muligheter for bunnfast havvind i neste tildelingsrunde for den sørlige delen av Nordsjøen i 2025. Shell har allerede 20 års erfaring med bunnfast havvind globalt, mens Eviny og Lyse har omfattende erfaring med strømnett og kraftmarked.
Shell-Lyse-Eviny var blant de fem aktørene som ble prekvalifisert for en utbygging av Sørlige Nordsjø II, og som dermed kunne delta i auksjonen til Energidepartementet for første trinn av utbyggingen. Konsortiet vurderte risikoen som for høy i forhold til forventet avkastning, og la derfor ikke inn bud i auksjonen.
Sørlige Nordsjø II ligger helt på grensen til dansk sokkel. Gjennomsnittsdybden er 60 meter på Sørlige Nordsjø II. Feltet skal bygges ut med bunnfast havvind, men dette vil trolig bli den dypeste utbyggingene av bunnfast havvind i hele verden. Det meste av bunnfast havvind som er bygget ut til nå er gjort på mindre enn 50 meters dyp.
Shell, Lyse og Eviny har det siste året besøkt en rekke norske verft og havner for å finne mulige samarbeidspartnere for de to første norske havvindprosjektene. Shell, Lyse og Eviny er tre partnere med kompetanse og erfaring som virkelig utfyller hverandre. Mens Shell har global erfaring med utbygginger i alle slags farvann, har de to kraftselskapene erfaring fra vannkraftproduksjon, kraftmarked og strømnett.
2589
Areal i kvadratkilometer
60m
Gjennomsnittsdybde
1500MW
Kapasitet som skal bygges ut
4400
Antall timer med produksjon
10,7m/s
Gjennomsnittlig vindhastighet
24,6 m/s
Vindhastighet akkurat nå
“ Teknologisk er Sørlige Nordsjø mindre komplisert å utvikle enn flytende havvind på Utsira Nord. Men det er utfordrende å lage bunnfast havvind når dybden er 60-70 meter. Dette blir det dypeste bunnfaste prosjektet i hele verden, og dessuten det som ligger lengst fra fastlandet. Det gjør både prosjektet og økonomien i det krevende. ”
- Prosjektleder Fredrik Celius i Shell
Havvind gir mer kraft til Norge
Det skal i første omgang bygges ut 1500 MW på Sørlige Nordsjø II. Men dette feltet skal utvides både i utstrekning og produksjon. Det utvidede feltet med det nye navnet Sørvest F vil få en kapasitet på mellom 5700 og 11500 megawatt.
“ Slike mengder med ny, uregulert energi vil gi store utfordringer for energisystemet vårt, fordi både produksjon og forbruk vil svinge mye mer enn i dag. Produksjon av kraft fra vind og sol vil bli styrt av naturkreftene. Den fleksible vannkraften kan raskt reguleres opp og ned, og vil dermed være svært verdifull for å skape balanse mellom produksjon og forbruk. Vannkraften fungerer som et batteri og kan sikre at vi har nok strøm til enhver tid. I fremtidens energisystem vil vi også trenge hydrogen og andre nye energibærere, blant annet for å kunne fase ut kull, olje og naturgass ”
- Prosjektleder, Ånund Nerheim i Lyse
Vi finner de beste løsningene gjennom samarbeid
Shell, Lyse og Eviny ønsker å utvikle norsk havvind samtidig som vi ivaretar andre næringer og miljøet.
Vi blir bedre sammen når vi løser utfordringer i fellesskap.
Vi har tett dialog med fiskeri- og miljøinteresser. Vi møter stor forståelse for at både Norge og Europa trenger havvind. Sammen skal vi finne løsninger der havet gir både mat på bordet og fornybar energi. Vi ønsker en utbygging som gjennomføres med respekt for naturen og biologisk mangfold, sier konserndirektør for Ny energi i Eviny, Arne Andreas Riisnes.
Utbygging av havvind i Norge vil neppe skje helt uten interessekonflikter.
Men olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen har løst utfordringer med sameksistens i over 50 år. Norge har store havområder, og det er både mulig og nødvendig å ta hensyn til andre næringer. Derfor ba vi blant annet myndighetene om å ta hensyn til gyteområder for fisk i vårt innspill til hvordan havvindfeltet Sørlige Nordsjø II kan bygges ut. Dette har myndighetene tatt hensyn til.
Fakta om Sørlige Nordsjø II
- Feltet ligger utenfor kysten av Agder, på grensen til dansk sokkel.
- 1500 MW bygges ut i første trinn.
- Myndighetene gir støtte til utbygging gjennom differansekontrakter.
Shell er en stor global aktør på havvind og har allerede 2200 megawatt i drift eller byggefase. Dette bildet er fra Noordzee Wind Farm i Nederland. Foto: Shell
Shell, Lyse og Eviny har besøkt en rekke norske verft og havner for å finne mulige samarbeidspartnere for utbygging av havvind på Sørlige Nordsjø og Utsira Nord. Her fra et besøk på Hanøytangen i Askøy kommune. Foto: Eviny.