Er allerede i gang med flytende havvind

Shell tester allerede ut flytende havvind i havet utenfor Karmøy med den flytende havvindmøllen Tetra Spar.

TetraSpar Demonstrator er et samarbeid mellom Shell, RWE, TEPCO og Stiesdal Offshore. Partnerne har slått sammen sine erfaringer og sin kompetanse for å levere et innovativt prosjekt med mange banebrytende elementer som gir innsikt i hva som skal til for å utvikle, bygge og drifte flytende havvindparker.

Tetra Spar er lokalisert på Marine Energy Test Centre (MetCentre) som ligger ti kilometer utenfor kysten av Karmøy. Det er ca 200 meter dypt der havvindmøllen Tetra Spar produserer strøm.

Turbin på 3,6 MW

TetraSpar Demonstrator har en turbin på 3,6 MW og fundamentet er et sparbøyedesign satt sammen av rørformede stål-komponenter, fortøyd på en vanndybde på 200 meter. Designkonseptet muliggjør optimalisert produksjon, montering og installasjon – og er det første i sitt slag innenfor industrialisering av flytende havvind.

TetraSpar utsettes for ekstreme værforhold og bølgehøyder. Under testfasen fanger forskjellige sensorer data på ytelse og egenskaper mens TetraSpar Demonstrator leverer ren energi til det norske strømnettet.

“ Vår deltakelse i denne full-skala demonstrasjonen av en industrialisert flytende havvind-plattform er ikke bare et bidrag til å sørge for at flere løsninger blir tilgjengelig i markedet, det gir oss også viktig kunnskap vi kan ta inn i våre kommersielle prosjekter. ”

– Sara Rourke, som leder prosjektet fra Shells side.

Det er enorme dimensjoner på konstruksjonene som brukes til flytende havvind. Dette er fundamentet for Tetra Spar, som i tillegg har en nedsenkbar kjøl for ekstra stabilisering.

Tetra Spar er lokalisert på Marine Energy Test Centre (MetCentre) som ligger ti kilometer utenfor kysten av Karmøy. Det er ca 200 meter dypt der havvindmøllen Tetra Spar er plassert.